9. rész: Figyeljünk, hogy mit mivel eszünk! – AZ ÉTRENDVÁLTOZTATÁS 10 ALAPELVE cikksorozat

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. 
Az előző cikkeket az alábbi linkeken olvashatod el:
1. rész: Ne csak sokat, hanem okosan is igyunk!
2. rész: Gondolkodjunk rendszerben!
3. rész: Válasszuk a tökéletes reggelit
4. rész: Fogyasszunk-e búzát, vagy sem?
5. rész: Állítsuk be az éhség-jóllakottság központunkat!
6. rész: Fogyasszunk elegendő rostot és nyers ételeket is!
7. rész: Zsiradék-kisokos
8. rész: Biztosítsunk magunknak egészséges bélflórát!

9. Figyeljünk, hogy mit mivel eszünk!

Nem véletlenül terjedt el a nézet, hogy jól gondoljuk át: egy időben, egyszerre mit mivel fogyasztunk!
Nem javasolt együtt enni főként:
– zöldséget és gyümölcsöt, valamint
– tejet és húst.

Utóbbira példa a sajtos pulykamell vagy a szalámis-sajtos szendvics. Ilyen esetben kétféle fehérjét kell együtt feldolgoznia a szervezetünknek, ami nehéz és nehezen emészthető a számára. A régi zsidó kultúrában a tejet és a húst nemhogy nem fogyasztották, de nem is tárolták együtt! Manapság a hús- és a tejtermékek együtt jelennek meg az asztalon, sőt ritka az olyan étkezés, amikor ezeket nem társítják – de ez sajnos egészségtelen.

Fontos az erjedést figyelembe venni. A gyomorban baktériumok, gombák erjesztő folyamatokat indukálhatnak, ezért nem javasolt a nagy evések utáni gyümölcsfogyasztás, és a desszertfogyasztás sem. Hiszen a cukor gyorsan menne tovább a gyomorban, míg a hús 3-6 órát is ott tölthet.

Az úgynevezett komplettálás is fontos szempont. Ez a következőket jelenti: “Ha az inkomplett fehérjéket megfelelően kombináljuk annak tudatában, hogy melyik étel milyen arányban és milyen aminosavakat tartalmaz, közel azt az arányt és mennyiséget el tudjuk érni, mintha komplett fehérjéket fogyasztottunk volna. Teljes értékű, vagyis komplett fehérjét nyerünk, ha valamelyik hüvelyeshez gabonafélét vagy olajos magvakat eszünk.” (Idézet forrása: Balogh Emese)

Változtatnod kellene a táplálkozáson, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tessék, egy kis gyorstalpaló!
Mindössze tíz alapelv elsajátításával megismerheted a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb információkat. Holnap folytatjuk a további 1 sorozattal!

Forrás: Tóth Gábor írása, etelem.hu