“Dehát az egészséges ételek drágák, nem?” – NEM!

Biztosan hallottad már Te is azt a kifogást, hogy enne valaki egészségesen, de az olyan drága… ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogyan vásárolj úgy, hogy egészségesen ehess, de a pénztárcád se lássa kárát.

Egyszerűség

A legtöbben, amikor eldöntik, hogy mostantól egészségesen fognak étkezni, akkor a kezdeti lelkesedés hatására bevásárolnak a legkülönlegesebb alapanyagokból.  Pedig nem kell rögtön a reggelidet chia magra, a délutáni édességedet pedig csökkentett zsír- és cukortartalmú csokira cserélned. Válassz eleinte inkább egyszerűbb termékeket.

Tökéletes választás például az otthon elkészített zabpehely mandulatejjel, délután pedig inkább a gyümölcsért nyúlj, abban is van elég energiatartalom. A tudatosság nem ott kezdődik, hogy ugyanazt az étrendet követed, csak egészséges alapanyagokból, mert az tényleg sokba fog kerülni. Válassz inkább alternatív megoldásokat, és igyekezz otthon elkészíteni az ételeket, mert az alapanyagok még mindig jóval olcsóbbak, mint a kész ételek.

Nem mindig kell a “bio”

Nem szükséges a boltban a bio feliratot keresned, fókuszálj inkább a friss hazai zöldségekre. Ha van a közeledben piac, akkor remek ötlet ezeket ott beszerezni. Mivel ilyenkor kevesebb az itthon megtermett zöldség és gyümölcs, ezért  bátran választhatod a fagyasztottat.

Nem igaz, hogy kevesebb bennük a vitamin, ezért ha a hűtőd tartalma engedi, mindig fagyassz le pár dobozzal a szezonális gyümölcsökből és zöldségekből. Ezeket utána bármikor előveheted, és felhasználhatod egy smoothie-hoz.

Válaszd a sajátmárkás termékeket

Ha nem ragaszkodsz feltétlenül a bevált termékekhez, akkor érdemes elolvasni a boltok sajátmárkás termékeinek összetevőit. Az, hogy olcsóbbak, mint a többi termék, nem jelenti azt, hogy kevésbé jók, sőt! Kifejezetten jó termékeket lehet találni a nagy áruházak polcain is. Ilyen például a tonhal, a sajtok és tejtermékek kínálata. Ha van kedvenc boltod, akkor érdemes figyelni az akciókat is.

Kicsit régi szokás, de mindig működik: nem árt néha átlapozni a boltok szórólapjait, és megnézni, hogy nincs-e benne akciós kupon, amit felhasználhatsz egy választott termékre.

Tervezd meg a heti menüt

Ez az egyik legnehezebb lépés, de hidd el, hogy pár hét után már szokássá alakulhat. Ha úgy mész el bevásárolni, hogy tudod, mit szeretnél főzni a következő héten, akkor csak azokat az alapanyagokat fogod megvenni, amikre ahhoz szükséged van. Így később nem fogsz megromlott termékeket találni a hűtődben, amiket nem tudtál felhasználni.

Sőt így ebédet is tudsz magaddal vinni, vagy akár tízórait és uzsit is. Így nem esel abba a hibába napközben, hogy az időhiány miatt csak kifutsz a büfébe enni egy gyors szendvicset.

Szánj rá időt

A legtöbben munka után intézik a bevásárlást, amikor már sietnének haza. Csak végig rohannak a bolton, bedobálva a szokásos terméket a kosárba.

Nem baj, ha rutinos vagy, de ne felejtsd el, hogy ezt a bolt értékesítői is tudják, így a drágább termékeket szemmagasságban helyezik el. Néha nézz körül a polcok alján és az akciós pultokon is, ahova a közeli lejáratú termékeket szokták kihelyezni.

Persze mindehhez alapszabály, hogy soha ne indulj el éhesen bevásárolni, mert akkor az illatok fognak vezetni, nem pedig a tudatos bevásárló éned, és biztosan jóval többet is fogsz költeni.

Forrás: bien.hu