Miért válaszd a kókuszzsírt?

coconut-oil-royal-fitness-club-vacHa még nem használod a kókuszzsírt, akkor is bizonyára sokat hallottál, vagy olvastál róla. Általában az a hír járja, hogy a kókuszból kinyert zsír sokkal egészségesebb mint az állati eredetű zsír. De konkrétan mi az oka annak, hogy egyre többen ez a fajta zsírt fogyasszák és miért tud ez többet, mint a többi? Ennek járunk most utána! 😉

A kókuszzsír egy étkezéshez felhasználható olaj, amely az ázsiai kulinária igen szerves része már elég rég óta. A kókuszpálma gyümölcséből, illetve a kókuszdió húsából nyerik ki. Mivel jelentős a telített zsírsav tartalma, teljesen ellenáll az avasodásnak, és akár két évig is eláll egyszerű szobai körülmények között anélkül, hogy romlana a minősége. A boltok polcain találkozhatunk szűz, valamint finomított verziókkal, és hidrogénezettel is; utóbbi természetesen kerülendő, mint minden más zsírforrás, amelyet ezzel az eljárással kezelnek!

A kókuszzsír csökkenti a vér koleszterinszintjét, ami meggátolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Hihetetlenül magas MCT tartalommal rendelkezik (közepes láncú), amelyet gyors energiaforrásként hasznosít a szervezetünk. Az MCT-k a majdnem úgy bomlanak le, mint a szénhidrátok, viszont dupla annyi energiát biztosítanak számunkra ketonok formájában. Mindezt anélkül, hogy nem zsírként tárolódnak, mint a normál szénhidrátok! Ez a nem mindegy! 🙂 
Általános tévhit az, hogy a kókuszzsír sokkal ellenállóbb a magas hőfokkal szemben, mint más zsírforrások. Ez részben igaz csak, nagyjából 170-180 fokos hőmérsékletig teljesen stabil marad, és szinte egyáltalán nem károsodik a zsírsavprofilja. Éppen ezért akár többször is felhasználható, azonban ennél magasabb hőmérsékleten elkezd füstölni.  Magasabb hőfokot bír még a napraforgóolaj is (210 fok), vagy az olívaolaj (193 fok), noha ezeknek a  zsírsavprofilja nagyjából egyszeri sütés alkalmával károsodik, illetve már a felhasználás során romlik a zsírsavprofiljuk, még ha nem is érik el az az említett hőfoki határértéket. Az tehát kiderül, hogy a kedvező zsírsavprofil önmagában nem feltétlenül jelent túl sokat, hiszen a zsírsavak típusa is egy lényeges pont.
Tippek:
– egy pici kókuszzsír a kávénak is kellemes, édes ízt kölcsönöz, de felhasználható ajakbalzsamként vagy sminklemosóként is
– az otthonunk fa felületein is alkalmazhatjuk, mint vegyszer nélküli fényezőszert és ugyanez igaz a bőrből készült dolgokra is
– mély kondicionálás: néhány evőkanál kókuszolajat masszírozz be a hajadba, majd csavard be egy meleg törülközővel, s hagyd így pár órán keresztül, vagy akár egész éjszaka!